Zničené zuby po rovnátkách: Prevence i řešení

Zjistěte, jak předejít skvrnám na zubech i jak je řešit 🦷 S neviditelnými rovnátky se tomu úplně vyhnete. Objednejte se do Světa rovnátek na konzultaci zdarma.

Skvrny na zubech po rovnátkách: Jak jim předejít a jak se jich zbavit

Jak již možná víte, rovnátka jsou jediným účinným způsobem, jak narovnat křivé zuby. Možná ale také víte, že dokonalá péče o zuby s rovnátky je dosti obtížná. Pokud však budete čištění zubů podle pokynů zubaře či ortodontisty zanedbávat, budou na vás po sejmutí fixních rovnátek na předních plochách zubů čekat skvrny. Jak to? A jak tomu předcházet? Dozvíte se v tomto článku.

Proč můžete mít zničené zuby po rovnátkách

Krátká odpověď zní: Nedostatečná ústní hygiena. Delší odpověď pak vypadá následovně: 

Po jídle a pití se na zubech přirozeně tvoří zubní plak. Ten obsahuje bakterie, a když se na zubech vytvoří, může způsobit hnědé nebo žluté zabarvení. Pokud plak pravidelně odstraňujete pravidelným a důkladným čištěním zubů, nehromadí se – a vaše zuby se nezbarvují.

Pokud se však o váš chrup dostatečně pečlivě nestaráte, a navíc máte fixní rovnátka, hromadí se plak okolo zámečků. To pak může dojít k demineralizaci skloviny, což vede k bílým skvrnám na zubech – na které však přijdete až po tom, co vám rovnátka sundají.

Typy skvrn a zabarvení, které mohou nastat

Bílé skvrny na zubech po rovnátkách

Bílé skvrny vznikají kvůli demineralizaci zubní skloviny. Jsou pak často vidět kolem místa, kde byla připevněna rovnátka, a může být obtížné je odstranit.

Hnědé skvrny na zubech (po rovnátkách)

Hnědé skvrny bývají výsledkem špatné ústní hygieny a hromadění plaku. Tento typ skvrn je obvykle těžší odstranit a může vyžadovat profesionální zásah.

Jak se vyhnout skvrnám po rovnátkách?

Prevence je vždy lepší než léčba. Proto si pojďme zopakovat základy správné péče o zuby s rovnátky, které zároveň fungují jako prevence před skvrnami po rovnátkách. 

  • Využijte tipy z našeho článku, jak pečovat o zuby s fixními rovnátky. Pokud vás navíc zajímá také to, jak se vám změní život poté, co započnete ortodontickou léčbu, začtete se do článku život s rovnátky.
  • Nevynechávejte pravidelné zubní prohlídky a profesionální čištění chrupu na zubní hygieně, abyste odstranili nahromaděný zubní plak a zjistili rizikové faktory zubů.
  • Poraďte se se svým zubním lékařem o speciálních čisticích nástrojích a metodách pro čištění těžko přístupných míst při nošení rovnátek.
  • Do každodenní ústní hygieny zařaďte přípravky s fluoridem (zubní pasty, ústní vody apod.). Fluorid pomáhá remineralizovat slabou sklovinu a posílit ji. Skvrny se tedy nebudou tvořit.
  • Dbejte na zdravou a vyváženou stravu, která zlepšuje zdraví ústní dutiny. Více jsme o tom psali v článku péče o zuby. Vyhněte se potravinám a nápojům, které mohou zuby obarvit, jako jsou sladké nápoje, káva a červené víno, případně je pijte brčkem.
  • Místo fixních rovnátek zvolte neviditelná rovnátka Invisalign. Na čištění zubů si je totiž sundáváte, a tak je údržba chrupu snadnější.

Jak se zbavit skvrn od rovnátek

Když se vám po sundání rovnátek objeví na zubech skvrny, nedělejte si starosti. Existuje několik způsobů, jak se skvrn od rovnátek zbavit. Váš zubní lékař vám doporučí léčebný režim vhodný právě pro vás. Neseme tři nejčastější:

  1. Bielenie zubov

Můžete si pořídit bělicí pasty a čistit s nimi zuby dle pokynů výrobce. Pokud však tento postup nezabírá, využijte profesionální bělení zubů – buďto v ordinaci, nebo domácí bělení (od zubaře).

Tip: Využijte moderní kliniku estetické stomatologie DENTALABS

  1. Mikroabraze

Jedná se o obroušení skloviny pro zlepšení barvy zubů pomocí pemzy nebo diamantu. Tato metoda je obvykle účinná při obnově vzhledu zubů a funguje na typické skvrny po sundání rovnátek.

  1. Fazety

V závažných případech změny barvy může zubní lékař nebo ortodontista navrhnout fazety k jejímu zakrytí. Fazety jsou ultratenké pláty v barvě zubů, které se umisťují na přední plochy zubů. Tak se zakryjí zbarvené zuby a podpoří se krásný úsměv.

Tip: O perfektní zubní fazety se vám postarají rovněž ve zmiňované estetické klinice DENTALABS.

Pokud se však teprve na ortodontickou léčbu chystáte, zvažte neviditelná rovnátka. Objednejte se k nám na konzultaci zdarma přečtěte si také 10 důvodů, proč jsou neviditelná rovnátka správná volba.

Začnite
s konzultáciou ZDARMA

Naplánujeme optimálne riešenie pre váš úsmev.

Rezervujte si bezplatnú konzultáciu
beat sipka