Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Zistite viac

Rovnátka v těhotenství: Ano, nebo ne

Jde těhotenství a rovnátka dohromady? 🤰🏻 Ano! Zjistěte možná rizika v našem článku a objednejte se na úvodní konzultaci zdarma ještě dnes.

Rovnátka v těhotenství? Ano, jde to, ale…

Těhotenství je nádherná životní etapa plná radosti a očekávání. Spolu s ní ale přichází i řada otázek ohledně zdravotní péče. Napadlo i vás, jestli je těhotenství kontraindikací k léčbě rovnátky? Může vlastně těhotná žena podstoupit ortodontickou léčbu? Tento článek vám poskytne potřebné informace a rady, jak se postarat o své zuby během těhotenství, aniž byste ohrozily zdraví sebe nebo vašeho dítěte.

Bezpečnost ortodontické léčby během těhotenství

Začneme zhurta: Ortodontická léčba v průběhu těhotenství není překážkourovnátka nejsou pro vyvíjející se plod žádné riziko – ani klasická fixní rovnátka, ani neviditelná rovnátka

Pokud tedy již nosíte rovnátka a zjistila jste, že jste těhotná, nemusíte se ničeho obávat a v léčbě můžete směle pokračovat. Svému zubaři to ale rozhodně oznamte, bude možná potřeba upravit plán léčby. O tom však později.

Tip: Že se v těch typech rovnátek vlastně vůbec nevyznáte? Přečtěte si naše Srovnání typů rovnátek.

Jestliže jste těhotná a právě jste začala o rovnátkách uvažovat, také to nemusí být nutně překážka – pouze se vyhnete rentgenům, případně lze léčbu naplánovat díky 3D scanu i bez rentgenu. Pokud máte od svého stomatologa starší rentgenový snímek, doporučujeme přinést i ten. 

Bezpečnost rentgenového vyšetření v těhotenství

Přestože jsou rentgenová vyšetření během těhotenství bezpečná, je to stále téma k debatě. Proto je pro maximální bezpečnost nejlepší se rentgenům vyhnout, pokud není jejich provedení nezbytně nutné.

Unikátní výzvy spojené s ortodontickou léčbou v těhotenství

V rámci těhotenství existují dvě výzvy: těhotenské hormony a ranní těhotenské nevolnosti.

Těhotenské hormony a rovnátka

Hormony jsou během těhotenství jako na horské dráze a mohou ovlivňovat také zuby a dásně. Mohou způsobit, že zuby budou “volnější” než obvykle, což může vyžadovat změny v léčebném plánu. Tyto hormony také ovlivňují, jak tělo reaguje na zubní plak a bakterie, což může vést k otokům dásní a větší citlivosti.

Oteklé dásně a vyšší citlivost na zubní plak mohou způsobit větší diskomfort. V těchto případech je důležité mít na paměti důslednou ústní hygienu a pravidelné kontroly u zubaře.

Ranní těhotenské nevolnosti a rovnátka

Zejména pokud nosíte fixní rovnátka, budete to mít během ranních nevolností krapet těžší. Žaludeční kyseliny, které se při zvracení uvolňují, mohou erodovat zuby a způsobovat jejich poškození. Bude proto důležité čistit zuby ještě častěji a důkladněji i pod rovnátky, abyste neměla po rovnátkách zničené zuby

Nejlepší doba pro zahájení ortodontické léčby

Většina těhotných žen, které podstoupí ortodontickou léčbu během těhotenství, nemá žádné problémy. Protože si Invisalign a další ortodontická zařízení vyžadují určitý čas na přizpůsobení, je často nejlepší zahájit léčbu ještě před početím, aby měla ústa čas se přizpůsobit. Pokud to není možné, je zpravidla nejvhodnější období pro zahájení léčby druhý trimestr, protože se příznaky ranní nevolnosti většinou zmírní.

Je naprosto bezpečné nosit a upravovat rovnátka během těhotenství, zejména pokud jste si již dříve léčbu naplánovali. Pokud jsou rentgeny za vámi a nejste vystavena jiným těhotenským komplikacím, vy a váš ortodontista byste měli být schopni najít léčebný plán, který vám bude vyhovovat.

Začnite
s konzultáciou ZDARMA

Naplánujeme optimálne riešenie pre váš úsmev.

Rezervujte si bezplatnú konzultáciu
beat sipka